Archiwum 20 lutego 2022


Ryż z kurczakiem i warzywami
20 lutego 2022, 15:59

Kochani! Mam dziś dla was przepis na ryż idealny.

To cudo robiłam z przepisu koleżanki ( oczywiście zmodyfikowałam po swojemu ) 

MIĘSO:

500 g piersi z kurczaka

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki pieprzu  czarnego mielonego

½ łyżeczki papryki  słodkiej mielonej

½ łyżeczki curry

¼ łyżeczki imbiru

2 łyżki oliwy

Pokrojonego w kosteczkę kurczaka przyprawiamy przyprawami dodajemy oliwę, mieszamy i odstawiamy do zamarynowania się.

RYŻ:

3 torebki ryżu parboiled

2 kostki warzywne

Gotujemy ryż w wodzie z kostkami.

Około 13 minut od zagotowania się wody.

WARZYWA:

2 duże marchewki

10 pieczarek

2 duże cebule

2 łyżki masła

Sól, pieprz  do smaku

Około 1/1,5 szklanki  wody

Warzywa kroimy w kosteczkę i dusimy na masełku podlewając wodą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po około 10 minutach dodajemy przyprawionego kurczaka. Dusimy aż warzywa będą miękkie, a kurczak  uduszony.

SOS:

Ten sos robi robotę J

Pęczek pietruszki (  tylko liście)

duża cebula ( pokrojona w ósemki)

200 g śmietany 30 %

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki pieprzu

¾ łyżeczki słodkiej papryki

Ja dodałam bo lubię ½ łyżeczki curry. Jeśli nie przepadacie to wystarczy to co dodaliście do mięsa.

3 łyżeczki musztardy ( ja dodałam delikatesową łagodną )

20 g skrobi kukurydzianej ( ja dodałam łyżkę mąki )

Wszystko to przygotowujemy w rondelku, mieszamy i  zagotowujemy, cebula musi się poddusić a śmietana gęstnieje dlatego trzeba bardzo uważać aby nie przypalić. Zdejmujemy z ognia i blendujemy na  jednolitą konsystencję,

 

Ugotowany ryż mieszamy z warzywami i kurczakiem, zalewamy przygotowanym sosem i voila.

 

Smaczne danie gotoweJ

 

 PS. Oryginalny przepis znajdziecie w Cookidoo. Mój jest dostosowany do patelni i garnka oraz moich kubków smakowych.

 

Placki ziemniaczane a'la Maggi:)
20 lutego 2022, 15:51

 

Składniki:

Farsz:

-          mała pierś z kurczaka;

-          dwie marchewki;

-          jedna duża cebula;

-          5 pieczarek;

-          300 ml bulionu;

-          sól, pieprz, słodka papryka;

-          oliwa do smażenia;

-          dwie łyżki masła;

-          przecier pomidorowy;

Placek:

-          jeden kilogram ziemniaków, najlepiej żółtych;

-          mała cebulka;

-          ząbek czosnku;

-          3 łyżki mąki;

-          oliwa do smażenia;

-          sól i pieprz;

 

Składnik specjalny:

-          serce - włóż w gotowanie całe swoje serce, a na pewno wszystko się uda:)

       -      Opcjonalnie ser ( żółty, mozzarella wedle uznania) oraz natka pietruszki.

 

Sposób przygotowania.

 

Gotowanie jest bajecznie proste jeśli dobrze się do tego przygotujesz. Zacznij od przygotowania składników.  Posegreguj je odpowiednio w miejscu w którym przygotowujesz posiłek. Dobre miejsce pracy to czyste miejsce pracy. Kiedy wszystko jest już gotowe, zaczynamy!

 

Pierś z kurczaka należy opłukać zimną wodą i pokroić w średnią kosteczkę, przełożyć do miseczki, przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Odstawić.

 

Następnie na patelni roztapiamy masło, warzywa ( cebulka,marchewka, pieczarki) kroimy w równą kosteczkę, podsmażamy na masełku.

 

Szybki przepis na bulion:  1,5 szklanki wody wlać do małego garnka dodać ziele angielskie, listek laurowy oraz kostkę warzywną- zagotować.

 

przygotowanym bulionem zalewamy warzywa na patelni i dusimy na małym ogniu.

 

 

Na patelni podsmażamy kurczaka, dodajemy warzywa i 100 ml wywaru w którym się dusiły, podsmażamy razem, czekamy aż nadmiar płynów wyparuje, dodajemy przecier.

Doprawiamy do smaku.

 

Ważne: konsystencja farszu powinna przypominać gulasz. Duszenie składników w bulionie ma dać nam smak i soczystość, a nie zupę:)

 

Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach tarki ( można śmiało użyć maszynki do mielenia mięsa :p ), ścieramy bądź mielimy cebulę, przeciskamy czosnek przez praskę, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy sól pieprz oraz mąkę, mieszamy.

Uwaga! jeżeli konsystencja jest zbyt rzadka możemy dodać odrobinę  mąki, należy jednak pamiętać, że placki ziemniaczane z dużą ilością mąki są niesmaczne.

 

Smażymy placek na złoty kolor na patelni do naleśników, nie przesadzamy z ilością masy ziemniaczanej. Lepiej zrobić ciut mniejszy placek niż za gruby.

 

Usmażony placek przekładamy najpierw na talerz z ręcznikiem papierowym, osuszamy.

 

Przekładamy na talerz obiadowy, na połowę wykładamy farsz, zaginamy, posypujemy startym serem, posypujemy pokrojoną natką pietruszki i zajadamy.

 

PS. można podawać w wersji mini - smakują tak samo dobrze, a łatwiej usmażyć.

 

PS2. idealnie do nich pasuje sos czosnkowy oraz ulubiona surówka.

 

 

Smacznego!