Placki ziemniaczane a'la Maggi:)


20 lutego 2022, 15:51

 

Składniki:

Farsz:

-          mała pierś z kurczaka;

-          dwie marchewki;

-          jedna duża cebula;

-          5 pieczarek;

-          300 ml bulionu;

-          sól, pieprz, słodka papryka;

-          oliwa do smażenia;

-          dwie łyżki masła;

-          przecier pomidorowy;

Placek:

-          jeden kilogram ziemniaków, najlepiej żółtych;

-          mała cebulka;

-          ząbek czosnku;

-          3 łyżki mąki;

-          oliwa do smażenia;

-          sól i pieprz;

 

Składnik specjalny:

-          serce - włóż w gotowanie całe swoje serce, a na pewno wszystko się uda:)

       -      Opcjonalnie ser ( żółty, mozzarella wedle uznania) oraz natka pietruszki.

 

Sposób przygotowania.

 

Gotowanie jest bajecznie proste jeśli dobrze się do tego przygotujesz. Zacznij od przygotowania składników.  Posegreguj je odpowiednio w miejscu w którym przygotowujesz posiłek. Dobre miejsce pracy to czyste miejsce pracy. Kiedy wszystko jest już gotowe, zaczynamy!

 

Pierś z kurczaka należy opłukać zimną wodą i pokroić w średnią kosteczkę, przełożyć do miseczki, przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Odstawić.

 

Następnie na patelni roztapiamy masło, warzywa ( cebulka,marchewka, pieczarki) kroimy w równą kosteczkę, podsmażamy na masełku.

 

Szybki przepis na bulion:  1,5 szklanki wody wlać do małego garnka dodać ziele angielskie, listek laurowy oraz kostkę warzywną- zagotować.

 

przygotowanym bulionem zalewamy warzywa na patelni i dusimy na małym ogniu.

 

 

Na patelni podsmażamy kurczaka, dodajemy warzywa i 100 ml wywaru w którym się dusiły, podsmażamy razem, czekamy aż nadmiar płynów wyparuje, dodajemy przecier.

Doprawiamy do smaku.

 

Ważne: konsystencja farszu powinna przypominać gulasz. Duszenie składników w bulionie ma dać nam smak i soczystość, a nie zupę:)

 

Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach tarki ( można śmiało użyć maszynki do mielenia mięsa :p ), ścieramy bądź mielimy cebulę, przeciskamy czosnek przez praskę, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy sól pieprz oraz mąkę, mieszamy.

Uwaga! jeżeli konsystencja jest zbyt rzadka możemy dodać odrobinę  mąki, należy jednak pamiętać, że placki ziemniaczane z dużą ilością mąki są niesmaczne.

 

Smażymy placek na złoty kolor na patelni do naleśników, nie przesadzamy z ilością masy ziemniaczanej. Lepiej zrobić ciut mniejszy placek niż za gruby.

 

Usmażony placek przekładamy najpierw na talerz z ręcznikiem papierowym, osuszamy.

 

Przekładamy na talerz obiadowy, na połowę wykładamy farsz, zaginamy, posypujemy startym serem, posypujemy pokrojoną natką pietruszki i zajadamy.

 

PS. można podawać w wersji mini - smakują tak samo dobrze, a łatwiej usmażyć.

 

PS2. idealnie do nich pasuje sos czosnkowy oraz ulubiona surówka.

 

 

Smacznego!

 

 

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz